Caracteristici tipuri de ten

Clasificare tipuri de ten

Sa trecem in revista, pe scurt, cateva date despre piele:

Pielea este cel mai mare organ al nostru. Măsoară 2 mp, cu o grosime de numai câţiva mm şi cântăreşte10-20 kg. Fiecare centimetru pătrat de piele conţine aproximativ 20 de glande sebacee, 100 de glande sudoripare, 4 m de nervi, 1 metru de vase de sânge, în medie 5 fire de păr, în jur de 5000 de terminaţii nervoase.

partysta-tipurile pieliiAre 3 straturi : Epiderma, Dermul, Hipodermul.

Epiderma contine keratinocite, melanocite (produc pigmentul melanina) si celule Langherhans.

Dermul este un strat format din tesut conjunctiv, in care se gasesc vasele de sange, terminatiile nervoase cu care pipaim, simtim temperatura si durerea, glandele sebacee si sudoripare, muschii pielii si radacina firului de par.
O insusire importanta a dermului este elasticitatea, gratie careia pielea se poate intinde/destinde. Aceasta insusire a pielii scade cu varsta, dar si prin expunerea prelungita la soare, favorizand aparitia ridurilor.

Hipodermul se gaseste imediat sub derm si este de asemeni un strat conjuctiv si uneste pielea de muschi sau oase. Aici, in ochiurile fibrelor conjunctive, se afla celulele grase, care sunt repartizate in piele in mod inegal. Hipodermul ne protejeaza de socuri si de presiune.

Tenul normal:

– piele cu textura fina, suprafata supla si neteda, catifelata, curata, fara comedoane, chiste, existand un echilibru perfect intre secretia de sebum si gradul de hidratare

-are o consistenta elastica deoarece tesutul conjunctiv de sustinere este dens si fibrele de colagen si elastina sunt de buna calitate.


Ten uscat:

– piele rugoasa, aspra, lipsita de elasticitate, din cauza pierderii sau diminuarii filmului hidro-lipidic de suprafata

– fragil, brazdat de riduri si se irita usor, evidentiind incapacitatea pielii de a retine apa, precum si productie insuficienta de sebum la nivelul glandelor sebacee

-este foarte sensibil la schimbarile climatice si de temperatura, devenind mai uscat in timpul iernii, precum si dupa expunerea la ultraviolete, aer conditionat etc.


Ten gras:

-piele groasa, ce prezinta o crestere a numarului si activitatii glandelor sebacee, ce determina un aspect lucios, uleios al tenului

– pielea prezinta pori dilatati, cu comedoane (puncte negre, albe) si alte leziuni de acnee.


Ten mixt:

-pielea mixta se intalneste la persoanele la care fruntea, nasul, barbia (zona T) au un aspect stralucitor, gras in timp ce obrajii au o piele fragila si fina.

Ten cuperozic:

-caracterizat printr-o fragilitate crescuta a capilarelor sanguine din tegument, ceea ce determina aparitia venectaziilor ( vinisoare) si a rosetii tegumentare.

-cauze: reactivitate genetica, fototip cutanat, tulburari digestive cauzate de bacteria Helicobacter Pilori, proliferare parazit Demodex la nivelul fetei, abuz de alcool, tratamente cu corticoizi etc.

-cele mai frecvente conditii ale intretinerii dilatatiilor capilare tegumentare sunt reprezentate de : utilizarea apei fierbinti sau foarte reci la nivelul pielii, consumul de condimente, alimente fierbinti, alcool, fumat, soare etc.

In articolele viitoare vom prezenta reguli de ingrijire pentru fiecare tip de ten.