Despre cremele antirid – intre promisiuni de marketing si realitate

Foarte simplist, sa vedem ce sunt ridurile:

Odata cu inaintarea in varsta, viteza regenerarii celulare scade, proteinele responsabile de elasticitate si aspectul de plin al tenului, colagenul si elastina, sunt sintetizate in cantitati mai mici. Daca adaugam aici si pierderea de masa musculara si scaderea densitatii osoase, apare un tablou usor de imaginat – fibrele si asa fragile si putine nu mai au sustinerea unui tesut muscular dens.
Ce mai adaugam noi procesului normal de imbatranire?
-fumatul, care afecteaza direct sinteza de colagen, lasand pielea terna si lipsita de lumina, ingalbenita, cu aspectul specific de foaie de pergament;
-razele UV, care ataca direct fibrele pielii, ducand la ingrosarea si ridarea profunda a pielii si care cresc pigmentarea cu melanina, aparand petele inestetice pe zonele mai expuse: fata, maini, decolteu;
-cand radem, cand ne incruntam, apar contractii ale musculaturii faciale, care, in timp, duc la aparitia de riduri in zonele specifice, intre sprancene, la coada ochilor, in colturile gurii, etc.
Putem face ceva, sa incetinim, sa prevenim cele explicate mai sus?
Fara interventii la cabinetul medicului dermatolog, prea putin.
Veti auzi in reclame de: “hidratare la cutie”, “anti oxidanti cu mile”, “pielea se odihneste” …
Nu, pielea noastra, care este si cel mai mare organ, nu functioneaza asa, nu se hidrateaza ca la unele specii de animale (amfibieni), prin contact direct cu apa.
1. Hidratarea de care vorbeste toata lumea, inseamna un echilibru de apa intra/extra-celular, daca vom consuma apa, ceaiuri, sucuri fara zahar adaugat – e suficient, acolo unde specialistul nu are alte recomandari.
Unele creme au acid hialuronic ca agent de hidratare, dar molecula lui e atat de voluminoasa, incat… nu se absoarbe prin aplicare clasica.
2. Anti oxidantii si vitaminele – le aducem intern din hrana proaspata, prin fructe si legume colorate, pline de antociani, flavonoide, polifenoli etc; cremele cu concentratii mai mari de vitamina A si retinoizi, in general, aduc unele beneficii pentru pielea ridata, stimuland secretia de colagen si avand efect exfoliant. Efectele apar dupa o perioada lunga de folosire zilnica. Nu se recomanda femeilor insarcinate si celor care alapteaza, pentru efectele toxice asupra fatului.
3. Aspectul de ten intins, neted – si aici sunt teorii care spun ca o crema cu textura grasa nu face decat sa spele, sa curate, sa dizolve stratul hidro-lipidic propriu pielii, aparand senzatia de “piele care tine”!
Deci, logica arata asa – inlocuim lipidele pielii cu unele sintetice, dintr un borcanas, alaturi de alte zeci-sute de substante, nu?
Sa nu intelegeti gresit, acest articol nu este impotriva ritualului de ingrijire, ci impotriva excesului de marketing fara acoperire, versus realitatea functiilor fiziologice si anatomice ale pielii, in general.

Si totusi, ce putem face?

Simplu: sa folosim zi de zi, dimineata, fie iarna, fie vara, in zi senina sau innorata, o crema cu SPF 20 minim, adecvata varstei si tipului nostru de ten.
Mai multe despre protectia solara, intr-un articol viitor.
Cat despre tratamentele in cabinetele de estetica, ele sunt individualizate functie de nevoile si varsta fiecarei paciente: dermabaraziune, laser, radiofrecventa, peeling etc.